42. Rozhledna Císařský kámen, Vratislavice nad Nisou

Soutěže: Stavba roku 2020
Zkráceně: Rozhledna Císařský kámen, Vratislavice nad Nisou
Ulice: p. p. č. 3604/1
Město: Vratislavice nad Nisou
Kraj: Liberecký
Počet hlasů: 37



Popis objektu:

Rozhledna stojí na vrchu, který se dříve jmenoval Špičák, či Uhlířský vrch. Dnešní název odkazuje k císaři Josefu II., který zde místo v roce 1779 navštívil. Císařský kámen s pamětní deskou – žulový balvan, symbolický vrch kopce, se nachází v bezprostřední blízkosti rozhledny. Vrch se stal vyhledávaným poutním místem. Myšlenka stavby rozhledny na tomto místě vznikla v roce 1886, kdy o vybudování usiloval Liberecký horský spolek. V roce 2009 byla vystavěna celodřevěná stavba vysoká 20 m. Kvůli špatnému technickému stavu byla v roce 2017 uzavřena a následně demontována. Na půdorysu původní rozhledny byla v roce 2018 postavena stavba nová poskytující výhled na města Jablonec nad Nisou, Liberec, na jižní svahy Jizerských hor a západní část Krkonoš.

Žulové balvany, kameny a skalky, jsou pro krajiny Jizerských hor typické. Podoba celého místa, ze kterého stavba vyrůstá, je stejně důležitá jako stavba sama. Součástí stavby nové rozhledny je doplnění dalších kamenů – žulových balvanů, do lokality. Hlavní z nich je situován přímo do středu vstupní podesty rozhledny, jako základní patní kámen schodišťové věže. Skupina kamenů poblíž rozhledny tvoří přirozené odpočinkové plochy pro návštěvníky. Velkými kameny – šlapáky, je upraven i navazující terén a svah, z dříve nepřístupných stran tak vzniklo přírodní schodiště. Ke stávajícím balvanům v okolním lese a podél přístupové cesty jsou postupně doplňovány nové, aby dotvořily harmonickou kompozici stavby, místa a krajiny.

Stavba na půdorysu původní rozhledny je o tři metry vyšší. Materiály jsou důsledně odděleny. Konstrukce věže je ocelová – trvanlivý a pevný nebeský žebřík, oblečený do lehkých šatů – sloupkové fasády z modřínového dřeva. V místě vstupu do věže, a s každým dalším poschodím a otočkou schodiště, je ve fasádě velké okno přes celé podlaží. Zde se nachází rozšířené podesty schodišť, místo k odpočinku, pohodlnému průchodu návštěvníků a výhledu, který se otevře, než návštěvník vystoupá až nahoru.

 

Typologický druh stavby:
Kategorie:
BIM: Ne
Autor: Miloš Munzar
Projektant: P2Projekt - Ing. Marie Matulová, Ing. Karel Petráň - PROJEKCE
Dodavatel: Pila Martinice s. r. o.
Spoluautor: Tomáš Kovalčik
Přihlašovatel: Městský obvod Liberec - Vratislavice nad Nisou
Investor: Městský obvod Liberec - Vratislavice nad Nisou
Plány:
Další soubory:
Články: